torsdag 30. juni 2011

Sommerferiestart - del 1

Tirsdag 28.juni kastet vi loss fra Ytre Havn. Første stopp var Drøbak båthavn for å fylle diesel, men der var pumpene stengt (igjen!). Kjørte videre til Sætre hvor vi fikk bunkret. Passerte derfor Ytre Havn igjen kl 12.00 og gikk for motor da det var vind og strøm midt i mot. Når vi passerte Fildtvedt kom det i tillegg relativt store bølger og vi gjørde dårlig framdrift, for det meste under 5 knop. Vi slapp ankeret for natten i Hankøsundet.

Dagen etter la vi kursen mot Kosterhavn, og ved Søstrene fikk vi opp seilene. Vi fikk en flott seilas på kryss :)

Vel fremme i Kosterhavn var vi helt alene! Vi la oss innenfor bøya som markerer naturreservat, men det var fordi vi noen uker tidligere observerte at en norsk motorbåt fortøyde i bøya, og at den flyttet seg i løpet av natten! Vi forsøkte å flytte bøye tilbake til sitt opprinnelige sted med jolla, men det ble det ikke noe greie på.

lørdag 11. juni 2011

Profurl'n i orden igjen

Med god assistanse fra Eirik, i skikkelig regnvær ble alt i orden igjen - og alle er glade.

onsdag 8. juni 2011

Deler til Profurl'n

Via Eirik Sandbergs Båtservice fikk jeg god service hos Hovdan Poly som har agenturet på Profurl. Jeg ble fortalt hvor jeg kan finne inngravert unikt nummer, fant det og ringte Hovdan. Noen timer senere fikk jeg vite at mitt rullesystem er spesiallaget for Jeanneau i sin tid, og at det fremdeles er mulig å få deler.
Delen jeg trengte kunne bestilles og kostet € 1.200,-!!
Med andre ord nærmere kr. 10.000,- !! Jeg trengte tross alt kun lager og simringer og kontaktet SKF. De hadde alt, og i ettermiddag hadde jeg det ombord. Kostnader: kr. 641,- :)

Nå gjenstår det bare å få moroa montert - det skjer på fredag.

Rullesystemet - Profurl'n må overhales!

Rullesystemet til genoaen har i lengre tid "kranglet" og har vært tungt å håndtere. Det har også vært litt "tørre" lyder og jeg har mistenkt at det har vært dårlige lagre. Under "Førpinseseilasen" ramlet det helt fra hverandre!



Vår gode, og dyktige venn Eirik Sandberg kom i dag ombord, og vi demonterte Profurl'n. Det viste seg at det var kun ett kulelager i rullen, og at det var totalt ødelagt. Alt er nå demontert og vasket, i morgen starter jakten på nytt lager og simringer. Håpet er at alt er fiks ferdig til helgen, som er Pinsehelg!

søndag 5. juni 2011

Førpinseseilas dag 4

Søndagen kom med grei nordøstlig bris, men værmeldingen truet med vindstille! Vi lettet anker fra en flott havn på innsiden av Eldøya og fikk straks god fart. 6 knop i en grei kryss - men når vi nærmet oss Gullholmen løyet vinden. Vi seilte litt frem og tilbake forbi Gullholmen men til slutt ble det motoren inn Drøbaksundet.

Leviro var som vanlig langt foran!

Alle var enig om at det hadde vært en flott førpinseseilas - igjen!

lørdag 4. juni 2011

Førpinseseilas dag 3

Lørdag var alle opp kl 07.25 for å være forberedt på bølgene fra den første Kosterfergen på morgenen. Det gikk jo storartet, og etter en bedre frokost ble det en tur på land, og til butikken.

Etterpå kastet vi loss og seilte nordover igjen. Det ble en herlig seilas med både kryss, slør og lens - men i stort sett svake vinder. Vinden varierte fra 3 til 6 m/s og etter mange timer med avstressende seiling slapp vi anker på innsiden av Eldøya.

fredag 3. juni 2011

Førpinseseilas dag 2

Fredagen ble preget av sol og varme, og rolige vindforhold. Vi kastet loss med kurs for Kosterhavn hvor vi avtalte å møte Frk. Fryd. Svak vind fra sydvest gjorde at det ble skarp kryss men stort sett gjorde vi 3,5 - 4,5 knop. Etter hvert frisknet det litt til og vi klarte 5,5 -6 knop med kryssfokka - vinden var ca 6 - 7 m/s. Kanskje ikke så ille?

Leviro seilte som vanlig forbi og lå langt foran når vi nærmet oss Nord-Koster.









I Kosterhavn lå Frk.Fryd, og etter hvert Leviro for anker, og vi hang oss på. Fremdeles er Kosterbåtene et problem når vi ligger flere båter sammen og hvis vi får bølgene fra siden!












Som en kuriositet kan jeg jo ta med den norske motorbåten som fortøyde i bøya som markerte hvor naturreservatet starter. Tror ikke denne bøya har en moring som er beregnet på dette - når mannskapet våknet dagen etter lå de langt unna posisjonen fra dagen før!

torsdag 2. juni 2011

Førpinseseilas dag 1

Kristihimmelfartsdag kastet vi loss fra Ytre Havn med kurs for Koster. Med lett bris midt i mot brukte vi jerngenoaen ned mot Filtvedt, men da Leviro heiste seil kunne ikke vi være dårligere. Selv om det var svak vind heiste vi kryssfokka som nå var sydd om og ca 4 kvm større, i hvertfall 1 meter høyere.
Seilet sto kjempefint og båten seilte overraskende bra.
Leviro forsvant selvsagt, men de kunne jo seile raskere og dermed finne en god nattehavn.
Når vi passerte Gullholmen ble vinden svært ustabil. Fra - 11-12 m/s avtok det plutselig til vindstille, så endret vindretningen seg rett som det var og det kom noen vindkast. Helt håpløst å forholde seg til så "me juksa lite" og kjørte for motor halvveis ned mot Eldøya.
Så tok vi ned kryssfokka og rullet ut genoaen - og hei hvor det gikk. Men så dreide vinden igjen og med kutterstaget rigget er det klønete å slå - så vi bestemte oss for å ta inn genoaen når vi skulle inn bak Eldøya. DET VAR DA PROFURL'n RØYK! Mens vinden frisknet til, og vi blåste mot land satt rullesystemet helt bom fast - det var ikke mulig å få inn seilet! Litt inspeksjon og "systematisk sparking" på rullesystemet fikk vi rikket den litt, og med rå kraft på vinsjen fikk vi tilslutt seilet inn - men da var skippern sliten!
Leviro melde på vhf'n at de la kursen til Hankø så vi fulgte etter og etter hvert kunne vi fortøye til Leviros skuteside, og etter hvert nyte en bedre middag på restauranten - en svært hyggelig opplevelse.