tirsdag 20. juli 2010

Fiskebäckskil - Lyckans Slip og nytt seil

Fra Tjuvsund seilte vi noen få nautiske mil til idylliske Fiskebäckskil. Fantastisk greit å komme hit; du blir møtt av en havnekaptein i gummebåt som tildeler plass.
Vi, og Leviro måtte ligge på utsiden av en av de faste båtene i havna, men det fungerte helt greit.
Vi lå i Fiskebäckskil i et par dager og ventet, for her skulle seilmakeren fra Quantum Sail/ Seilloftet i Drøbak komme med ny genoa. Ettersom han skulle tilbake til Drøbak mønstret Nathalie og Cecilie av har og satt på med seilmakeren hjem. Dagen før dette kom Therese og Jonas en tur på besøk.

Sør for Lysekil og nord på Skaftölandet ligger Fiskebäckskil. Dette er et gammelt skutesamfunn som nå har blitt et sommerparadis. Når du nærmer deg Fiskebäckskil fra Lysekil, ser du fort hvordan den lyse bebyggelsen tegner seg mot de grå fjellene i bakgrunn. Bak sjøbodene i vannkanten ligger de fine hvitmalte og godt bevarte kapteinshusene. Dette er egentlig to tettsteder. På begge sider av kilen klatrer husene opp bak de bohuslänske svabergene. På den østre siden av innløpet ligger Östersidan hvor det finnes flere fastboende vinterstid enn i selve Fiskebäckskil.

Gjennom bebyggelsen kan vi lese Fiskebäckskils historie. Grovt sett kan vi dele bebyggelsen inn i tre ulike epoker: Den eldste delen lengst nede mot vannet stammer fra fiskeperioden. Den mellomste perioden er hus som ligger bak husene fra den første perioden, og stammer fra skipsfarts- og badestedsperioden på 1800-tallet. Høyest oppe i åsen ligger den tredje epoken med hus. Det er fritidshusbebyggelse fra 1900-tallet.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar