tirsdag 20. juli 2010

Smögen

I Smögen fikk vi og Leviro plass i "New Port", longside ytterst i havna. Det ble litt urolig på grunn av stor sjø på utsiden. Men det ble en hyggelig tur i den lille byen, men en øl på brygga i solnedgang
Smögen ligger ut mot havet i Sotenäs kommune, og byen er et yndet turistmål. Hvert år kommer det tusenvis av turister til Smögen, og det kan være litt av en utfordring å finne ledig havneplass i de mest hektiske sommerukene. Men Smögen er absolutt verdt et besøk! Kaiområdet og bryggepromenaden Smögenbryggan bør oppleves. Her ligger rødmalte sjøboder tett i tett omgjort til spennende butikker og restauranter. Fiskeauksjonen i Smögen som er fra 1919, er et av de få gjenstående fiske-torg i Bohuslän. Auksjonen er viden kjent for sine reker.

Byen har antagelig fått navnet Smögen fordi den ligger som er naturlig havn i smuget mellom Smögenön og Kleven. Sundet ligger som en øst-vestlig sprekk i berget. De som bosatte seg i Smögen, måtte gjøre det på havets vilkår. Allerede på midten av 1500-tallet var det mange som bodde her. Rundt 1600 innbyggere som hadde fiske og litt jordbruk som hovednæringsvei. Da sildeperioden slo til for fullt på 1800-tallet, vokste befolkningen raskt, og sildemagasinet bygdes på Smögenbryggan.

I 1900 bygde de Smögens Havsbad, og badegjestene ble den nye inntektskilden. Husene i Gamle Smögen er i dag oppkjøpt som fritidsboliger, mens lokalbefolkningen bor i det nyere området inntil Smögenbroen. Da Smögenbroen var ferdig i 1979, fikk Smögen flere fastboende. Kommunikasjonen med omverdenen ble lettere.

Hvis du tar en tur i den idylliske Gamle Smögen, kan du gå på smale sementerte stier som svinger seg fram mellom husene og over fjellhyllene. Noen deler av bebyggelsen har nå fått et innebygd kvartal, fordi sommergjestene har anlagt hager og bakgårder. Tidligere beveget man seg helt fritt mellom husene.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar